vil IBUPROFEN gøre mænd ufrugtbare? Ikke rigtig…

Ibuprofen, en almindelig medicin, har været forbundet med mandlig infertilitet af en forskningsgruppe fra Frankrig og Danmark. Ibuprofen er en ikke-steroide anti-inflammatorisk (NSAID) sælges i håndkøb under mærkenavne af Motrin og Advil og almindeligt anvendt til behandling af smerter, stammer, hovedpine og menstruationskramper. NSAID ‘ er, der virker ved at hæmme stoffer, der er ansvarlige for fremstilling af prostaglandiner. Hormonlignende stoffer involveret i betændelse og smerte.

mandlig infertilitet er blevet estimeret til at være den eneste årsag til infertilitet i 30% af tilfældene. Dette rapporteres normalt som en unormal sædanalyse. Det er velkendt, at ud over aldring, miljømæssige faktorer såsom boblebad og sauna, tobak og overskydende alkohol kan forringe sædkvaliteten. Derudover bærer medicin som testosteron og anabolske steroider en betydelig risiko. Disse lægemidler hæmmer hormoner produceret fra hypofysen, FSH og LH, der er involveret i sæd-og testosteronproduktion.

siden begyndelsen af 2000 blev kronisk administration af NSAID rapporteret at nedsætte sædtal og befrugtningsevne hos mus og kvæg. Der har dog været et lige antal undersøgelser, der rapporterer ingen effekt.

men gælder dette for mænd? En undersøgelse foretaget i 2005 vurderede over 1.080 mænd effekten af ibuprofen på sædparametre og kliniske graviditetsrater hos IVF-patienter. 6,3 % af mændene havde taget ibuprofen regelmæssigt i de tre måneder før sædanalysen. Der var ingen forskel i volumen af ejakulatet, motilitet, progression eller sædets størrelse og form. IVF-graviditetsrater var identiske hos almindelige brugere versus ikke-brugere.

denne seneste undersøgelse offentliggjort mandag i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Science rekrutterede 31 mænd mellem 18 og 35 år. Fjorten fik en almindelig dosis ibuprofen, 600 mg to gange dagligt, og de andre 17 mænd fik placebo. Efter 14 dage blev niveauet af LH-hormon, som stimulerer testosteronproduktionen, nedsat i ibuprofen-gruppen. Bekymring er over tid, lavere LH-sekretion vil have en skadelig virkning på testikelfunktion og sædkvalitet. Begrænsningen: LH har en meget kort halveringstid, cirka 2-3 timer, og svinger dramatisk inden for en dag. En lille undersøgelse som denne, der ser på en meget ustabil opstrøms markør, bør ikke stoppe folk med smerte fra at tage en effektiv medicin af frygt for infertilitet.

den gode nyhed er, at mange miljømæssige faktorer, der påvirker fertiliteten, er reversible. Ligesom at begrænse alkohol, kan mænd overveje at begrænse ibuprofen indtag og sjældent tager folk Høje doser ibuprofen i mere end 21-30 dage. Uanset årsag er foråret frugtbarhed altid her for at hjælpe!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Markedsnyheder
Next post SigFig Anmeldelse