Trodser sin Konge: hvordan slaget ved Arsuf blev vundet

at trodse en konge er ingen måde at vinde medaljer, godkendelse eller en invitation til retten. Under visse konger af England kunne trods føre til tid i stockade eller værre halshugning.

men heldigvis for Garnier de Nablus, engangs stormester af Knights Hospitaller, hans konge, Richard I, var bedre kendt for tapperhed end hævn.

så da Nablus trodsede sin konge under Slaget ved Arsuf, fik hans konge ham ikke kastet i fængsel. Faktisk ville han i sidste ende takke ham. Heldigvis for ham var Richard kendt for to ting: tapperhed (som gav ham sit kaldenavn Richard Løvehjerte) og tålmodighed.

 Garnier de Nablus (Garnier De Napoli de Sirie) af Jean-Franrius Cars c. 1725
Garnier de Nablus (Garnier De Napoli de Sirie) af Jean-Franrius Cars c. 1725

under det tredje korstog ønskede Richard kontrol over Jerusalem. Men først ville han have havnen i Jaffa.

i 1191 var kongen og hans mænd, ledet af Nablus, klar til Kamp ved Arsuf. Jerusalem var faldet til den muslimske leder, Saladin, to år tidligere, og mens Richard i sidste ende undlod at gribe det tilbage, scorede han en enorm sejr i Slaget ved Arsuf.

oprindeligt var Saladins mænd ubarmhjertige i deres angreb på korstogets soldater. Hans bueskytter, på hesteryg, lancerede sig bag træerne lige mod Richards soldater, som var udmattede og tørstige i den varme sol.

Slaget ved Arsuf, en del af det tredje korstog
Slaget ved Arsuf, en del af det tredje korstog

Richard nægtede stædigt at lade sine mænd bevæge sig mod fjenden, hvilket var utroligt frustrerende for Nablus. Hans soldater blev kontinuerligt belejret, men uanset hvordan han argumenterede og bønfaldt, nægtede kongen at lyde hornet, der ville bringe hans soldater til deres fødder til kamp.

snart blev selv Hospitaller-ridderne i den bageste flanke fyret på. For Nablus så hans Mænd ud som siddende ænder.

Knight Hospitaller pistol kamp reenactment.
Knight Hospitaller pistol kamp reenactment.

i løbet af dagen blev situationen kun mere desperat. Nablus forstod ikke eller var enig med sin konges afvisning af at lade mændene kæmpe tilbage. Nablus følte sig sikker på, at kongens passivitet ville koste korsfarerne dyrt.

Saladin forsøgte at provokere Nablus til at angribe. Selvom stormesteren havde fundet ud af det, vidste han, at han snart ikke ville have noget valg.

deres situation blev stadig mere desperat, da Saladin selv på hesteryg sluttede sig til sine bueskytter og pressede ridderne til det yderste. Og alligevel ville Richard ikke diskutere at engagere fjenden-endnu ikke.

skildring af Richard (venstre) og Saladin (højre), c. 1250-60.Foto: Ealdgyth CC BY-SA 3.0
skildring af Richard (venstre) og Saladin (højre), c. 1250-60.Foto: Ealdgyth CC BY-SA 3.0

endelig kunne Nablus ikke tage mere. Mod sin træning, mod hans troskab og loyalitet besluttede han at handle. Han trak sit sværd og lancerede sig selv i kampen. Andre riddere fulgte trop, og de angreb fjenden frontalt. Da en enhed franske soldater så, hvad der skete med deres kammerater, sluttede de sig til ridderne i kamp.

Richard hørte snart, at hans mænd, ledet af Nablus, havde trodset ham. Beslutter på stedet for at behandle problemet senere, red han til flankens hoved og lød hornet. Alarmen brølede, og alle korsfarernes infanteri var snart ved deres leders side.

imaginært møde mellem Richard Løvehjerte og Saladin, manuskript fra det 13.århundrede.
imaginært møde mellem Richard Løvehjerte og Saladin, manuskript fra det 13.århundrede.

Richard gik direkte til lederen af sin hær og ind i kampen og beviste endnu en gang, hvor værdig han var til sit kaldenavn.

snart havde korsfarerne Saladins mænd omringet. Richard var i kampens Midte, og det billede er blevet genskabt i utallige malerier, bøger og film.

Richard er gået ned i historien som en af Englands mest venlige og generøse konger. Men han var også en hård, erfaren soldat, og hvorfor han tøvede den dag forbliver et mysterium.

Richard Løvehjerte og Saladin Ved Slaget ved Arsuf, af Gustave Dor prit.
Richard Løvehjerte og Saladin Ved Slaget ved Arsuf, af Gustave Dor.

Læs en anden historie fra os: det tragiske børns korstog fra 1212 – titusinder besvarede opkaldet

stadig er hans plads i historien sikker. I 2011 udnævnte Time-magasinet Richard til et af de” Top 25 politiske ikoner ” nogensinde. Det er klart, at hans handlinger hos Arsuf ikke har skadet hans omdømme.

Nablus har på den anden side nået næsten kultstatus som kriger. I videospillet Assassin ‘ s Creed er karakteren Naplouse baseret på ham, et værdifuldt mål. Høj pris, og udødelighed er sikret for den mand, der trodsede sin konge.

Udvid For Mere Indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Manny begyndte boksning i en alder af 12, fordi selv tabere fik betalt
Next post Debugging a Bash Script