Hvad er dygtigt sprog, og hvad er virkningen af at bruge det?

Ableist sprog er sprog, der er stødende for mennesker med handicap. Det kan også henvise til sprog, der er nedsættende, misbrug eller negativ om handicap. Ableisme er den systemiske udelukkelse og undertrykkelse af mennesker med handicap, ofte udtrykt og forstærket gennem sprog.

mens nogle ord er uofficielle i visse sammenhænge (for eksempel er det passende at kalde nogle vinduesovertræk ‘persienner’, men ordet ‘blind’ ville blive nedsættende, hvis du sagde ‘premierministeren fulgte blindt råd’), er nogle ord stødende i enhver sammenhæng og bør altid undgås.

mange nedsættende ord for mennesker med handicap – som ‘retard’, ‘idiot’ og ‘idiot’ – begyndte som medicinske definitioner, der blev brugt til at kategorisere mennesker med handicap som mindre mennesker. Disse udtryk, engang fremtrædende i medicinske lærebøger og brugt i videnskabelige tidsskrifter, blev brugt en tid med udbredt eugenik hos mennesker med handicap, såsom tvungen sterilisering og institutionalisering. Et begrebs kliniske oprindelse betyder ikke, at det er OK at bruge. Disse udtryk er stærke sludder mod mennesker med handicap, er meget stødende og bør aldrig bruges.

et ords betydning kan ikke slettes med gode intentioner.

folk har måske ikke til hensigt at være sårende, når de ubevidst bruger et dygtigt udtryk, men det vil alligevel skade folk. Dygtigt sprog skader mennesker med handicap, og brug af disse udtryk viser, at mennesker med handicap ikke værdsættes. Der bør gøres alt for at undgå brugen af dygtigt sprog, og hvis det bruges ved en fejl, skal det rettes og en undskyldning fremsættes.

næste: rapportering om handicap

tilbage: identitet-første vs Person-første sprog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Frederik Vilhelm IV af Preussen fakta for børn
Next post Fistulogramkodning