Madrashistorie

Ancient History

det tidligste paleontologiske eksempel på noget, der ligner en madras, er fra omkring 77.000 år siden. Den gamle madras blev fundet i en klippehytte i Sydafrika og måler omkring tre meter med seks meter. Det er mindre end en tomme tyk og lavet med skiftende lag af siv og siv. “Sengetøj” bestod af blade og græs, og gamle Homo sapiens, der sandsynligvis brugte madrassen, tilføjede også planter, der naturligt afviser insekter, som myg.

mens der er få tilbageværende eksempler på tidlige madrasser, menes det, at Homo erectus (der gik forud for moderne Homo sapiens) var de første hominider, der sov på jorden. Tidlige hominider var mindre og mere chimpanseagtige, så de sov sandsynligvis i træer for at beskytte sig mod rovdyr. Når hominider opdagede ild, var de i stand til at sove på jorden og bruge ild til at afværge rovdyr.

efterhånden som mennesker udviklede sig, gjorde deres søvnoverflader det også. Mange kulturer begyndte at hæve deres madrasser fra jorden. Engang mellem 3000 og 1000 fvt lavede gamle egyptere hævede overflader lavet af træ for at beskytte sig mod skadedyr og slanger på jorden. Rigere borgere havde senge lavet af ibenholt og undertiden dekoreret dem med juveler. Madrasser blev normalt lavet af uld og sengetøj fra linned. Nogle havde endda” puder”, som kun var en træ-eller stenhovedstøtte.

klassisk historie

i lighed med gamle egyptere før dem løftede gamle romere også deres madrasser fra jorden, og de måtte ofte bruge en stige eller trappe for at nå dem. Ud over træ havde nogle romere senge lavet af metal eller elfenben. Madrasser blev understøttet af reb eller snor. Den gennemsnitlige romerske havde en madras fyldt med hø eller siv, mens de velhavende brugte uld eller fjer og mange lag lagner og tæpper. Senge blev ofte brugt til mere end bare at sove og tjente som et sted at socialisere og spise også.

senge i det antikke Grækenland lignede dem i Rom, og grækerne prioriterede komfort frem for alt andet inden for møbelkonstruktion. Klines, der ligner sofaer med et hævet hovedgærde, og blev brugt til at ligge, spise og sove. Velhavende grækere havde mere end en kline til forskellige anvendelser, og nogle blev dekoreret udsmykket og polstret med rige materialer.

i den østlige verden—specifikt Japan, Korea og Kina—forblev senge på jorden i nogen tid. Mange aktiviteter, som at sidde, spise og sove, fandt sted på jorden, fordi det forblev varmt om vinteren og køligt om sommeren. Senge som kang i Kina bestod af mursten eller ler, der blev opvarmet for at holde sveller varme.

middelalderhistorie

sengene var relativt enkle i den tidlige middelalder og normalt lavet af træ. Madrasser blev fyldt med halm og lignende materialer og enten anbragt på en træramme eller i en “Sengekasse.”De fattige sov stadig ofte på bunker af halm, hø eller blade på jorden. Omkring det 12.århundrede blev senge meget mere udsmykkede og tjente som et symbol på rigdom. Sengestel blev dekoreret med udskæringer, indlæg og malerier, mens sengetøj—og endda madrasser—blev broderet. Mod slutningen af middelalderen blev madrasser fyldt med dun meget mere almindelige og populære.

det var også omkring dette tidspunkt, at mange begyndte at hænge gardiner rundt om deres senge for at holde træk og skadedyr ude. Disse startede som almindelig praksis for herrer og damer, men blev mere almindelige i de senere år. Gardiner gav også privatliv, da det var almindeligt, at flere mennesker sov i samme rum. Selv de velhavende havde en tendens til at dele soveværelser med deres tjenere.

renæssance til moderne historie

senge blev mere og mere udsmykkede gennem renæssancen. I det 15.århundrede havde senge i Vesteuropa normalt et træpaneler hovedgærde og to søjler ved foden af sengen, der Understøttede en tester eller baldakin. Disse senge var meget store, ofte otte fod med syv fod, så flere mennesker kunne sove i dem. Gardiner typisk lukket alle fire sider af sengen. I det 16.århundrede blev senge endnu mere dekorative. En særlig berømt engelsk Elisabetansk seng er den store seng af varer, som måler 10 fødder 11 inches firkantet.

det 17.og 18. århundrede oplevede toppen af udsmykkede senge. For de velhavende blev disse draperet i detaljerede, dyre gardiner og tjente som statussymbol. Kong Louis var kendt for at have 413 senge, og det blev anset for at være en ære at besøge ham i sit soveværelse. Velstående amerikanere sov endda på himmelseng med gardiner.

senge blev enklere i det 19.århundrede, hvor fire plakater faldt ud af stil. Madrasser blev transformeret, da spiralfjedre blev introduceret i 1870 ‘ erne, og metalrammer blev mere almindelige. I begyndelsen af det 20.århundrede kunne senge og madrasser masseproduceres for første gang, hvilket gjorde dem mere tilgængelige. Da flere virksomheder begyndte at lave madrasser, blev det meget mere om komfort og præference at købe en madras, hvilket stadig er tilfældet i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Hoftesmerter hos voksne – symptomer på rødt flag
Next post de 5 bedste strande i Jalisco