10 plantebaserede Maddokumentarer at se lige nu

hvis nogen blev veganer i slutningen af 1980 ‘erne eller 1990’ erne, er der en god chance for, at de blev inspireret af den første bog fra min far (og nu kollega), John Robbins-kost til et nyt Amerika. Hvis de lavede skiftet mellem 2005 og 2011, er den mest sandsynlige indflydelse, de vil nævne, T. Colin Campbell ‘ s The China Study. Når jeg spørger folk nu, hvorfor de først besluttede at prøve en plantebaseret diæt, mange af dem navngiver dokumentaren Forks Over Knives. Og siden den banebrydende film debuterede i maj 2011, har flere andre højt profilerede plantebaserede maddokumentarer fortsat spredt budskabet.

de har også indflydelse. Nylige meningsmålinger tyder på, at en kæmpe 40% af amerikanerne nu gør en indsats for at spise mere plantebaseret. Og som eksplosionen af interesse for plantebaseret kød og mælk viser, har dette en betydelig indflydelse på markedet. Disse dokumentarfilm har inspireret millioner af mennesker og er begyndt at ændre forløbet af madkultur selv blandt folk, der ikke har set eller hørt om dem.

den nye Tilgængelighed af plantebaserede Maddokumentarer

streamingtjenester som f.eks. Måned, føles det som om det er gratis at se en bestemt film. Seerne behøver ikke at vente, indtil en film kommer til et teater i nærheden af dem eller købe DVD eller Blu-Ray. Og jo mere populær en dokumentar bliver, jo mere bliver den fremhævet af streamingtjenestens søgealgoritme, så abonnenter begynder at blive introduceret til emner, de måske ikke har tænkt at søge efter.

da du kan se mad dokumentarfilm online, er det nemt at dele dem via visning parter med venner og familie. Tilføj noget mad eller instruktioner til plantebaserede potluck-retter, og du har en fest, underholdning, uddannelse og demonstration alt sammen.

ofte er plantebaserede og miljøorganisationer og meetup-grupper vært for screeninger i et privat hjem, konferencelokale, balsal eller auditorium. Dette er en chance for medlemmer af samfundet at invitere deres venner og blive en del af en gruppe, der udviser en “ny normal” opførsel. I en verden, hvor sund og vegansk spisning stadig er uden for mainstream, kan dette få dem til at virke mindre underlige og mere tilgængelige.

og da dokumentarfilm kan være så effektive til at åbne folks sind for nye muligheder, er der masser af online brummer om dem. Blogs, artikler, podcasts, og feeds på sociale medier viser dokumentarfilmene, gør deres nøglebeskeder til visuelt arresterende memer, og give nemme links at se.

en Maddokumentar tæt på mit hjerte: Kost til et nyt Amerika

diæt til et nyt Amerika-logo

Hvad gør en dokumentar til et effektivt forandringsmedie?

for det første er en god Dokumentar ikke bare et animeret foredrag om fakta. Det følger reglerne for god historiefortælling, introduktion af overbevisende karakterer, humor, Patos, konflikt, og high stakes. Min fars rekordstore PBS-dokumentar (det satte PBS-rekorden for de fleste pre-airing VHS-salg, hvilket var en big deal tilbage i 1991), kost til et nyt Amerika, starter ikke med statistikker om kødforbrug og hjertesygdomme. I stedet, de første par minutter deler min fars historie om at gå væk fra Baskin-Robbins-isformuen for at følge hans samvittighed. Fakta om den standard amerikanske kost introduceres som en række opdagelser, næsten som et mysterium, da han kæmper med arven fra sine egne barndomssygdomme og hans søgen efter at helbrede sig selv.

eksperterne, som Michael Klaper, MD (og hvis du er bekendt med ham nu, skal du bare vente, indtil du ser ham som en ung mand!), introduceres som guider, mentorer og hjælpere i løbet af min fars rejse til forståelse. I stedet for at hævde stillingen som “ekspert, du skal lytte til”, fungerer min far som en fuldmægtig for publikum og tager os ydmygt med.

dokumentarfilm fanger vores opmærksomhed, fordi vi vil vide, hvad der sker næste gang — ligesom en god roman eller fiktiv film. I diæt til et nyt Amerika starter afsnittet om osteoporose med en samtale med en kvinde, der netop blev diagnosticeret og er bekymret, fordi hun stadig er ung og frygter “desintegrerende.”Nu er fakta og detaljer om diætårsagerne til denne sygdom ikke kun tal og medicinsk jargon; de har et menneskeligt ansigt. Og det ansigt tilhører nogen, som publikum straks bryr sig om.

hvordan plantebaserede dokumentarfilm er blevet så indflydelsesrige

dokumentarfilm påvirker og overtaler også ved at trække på følelser såvel som at appellere til fornuft. En måde, de gør dette på, er ved hjælp af musik. Musik kan male en scene med et bestemt humør, samt øge de følelser, som en seer naturligt ville føle. De langsomme klavernoter, der ledsager billeder af indskrevne køer i diæt til et nyt Amerika, skaber et empatisk bånd med dyrene. Denne scene går forud for en montage af mishandling skåret med scener af kokke, der taler om, hvor lækre ko dele er. Sammenstillingen gør en stærk erklæring, En gjort endnu mere gribende på grund af vores følelsesmæssige tilknytning til køerne.

tegnene i dokumentarfilm er også ofte ambitiøse. Vi vokser til at kunne lide dem og vil gerne være som dem. Eller i nogle tilfælde indeholder dokumentarfilmene berømtheder, som vi allerede føler en tilknytning til. Både Forks Over Knives og Game Changers fremhæver berømte og meget dygtige mennesker, der har draget fordel af den plantebaserede livsstil, inklusive skuespillere, Olympiere, og scrappy underdogs.

kraften i den plantebaserede meddelelse

 mennesker, der planter grøntsager i drivhus
iStock.com/Rawpixel

selvfølgelig er en af hjørnestenene i en galvaniserende og endda verdensændrende Dokumentar en besked, der er frisk, kantet og troværdig. Det gør ikke ondt, at grundene til at gå plantebaseret er så overbevisende. De var allerede overbevisende i 1987, da Diet for et nyt Amerika blev offentliggjort, og de er kun blevet mere overbevisende siden da. Videnskaben har produceret overvældende beviser for de sundhedsmæssige fordele ved en plantebaseret diæt med hele fødevarer. At spise flere planter og færre animalske produkter er en af de mest magtfulde måder, hvorpå enkeltpersoner personligt kan tackle den forværrede klimakrise. Dyrevelfærdsbevægelsen har hyret de bedste berømtheder til at offentliggøre og protestere mod den rutinemæssige praksis med dyremishandling på fabriksbedrifter.

for mange forbrugere beskriver udtrykket “plantebaseret” deres diætpræferencer uden den ideologiske bagage, som mange mennesker forbinder med “veganer” eller “vegetar.”Og med fremkomsten af plantebaserede kød-og mejerianaloger, der næsten ikke kan skelnes fra og ofte endnu bedre smag end originalerne, foretrækker flere og flere mennesker at gå kødfri, når det er muligt.

meget af modstanden mod plantebaseret spisning, der var rodfæstet i en frygt for “tynde, svage vegetarer”-tænk på Arnold Schvartsenegers berømte nedlægning af Sylvester Stallone i Escape Plan, “you hit like a vegetarian” — har visnet som reaktion på lavinen af topatleter, der krediterer deres plantebaserede diæt med at give dem en konkurrencemæssig fordel. Det gjorde ikke ondt, at han selv var med i Game Changers, fortæller muscle men, at de var blevet vildledt af markedsføring og ikke gjorde sig selv nogen tjeneste på en kød-tung kost.

så lad os se på Food Revolution-netværkets top 10 maddokumentarer, der går ind for en plantebaseret eller vegansk kost. Mange er tilgængelige fra en eller flere af de store streamingtjenester, nogle kan ses gratis streamet lige på denne side, mens andre er tilgængelige på DVD og Blu-Ray, eller ved at anmode om en screening direkte fra producenten.

og nu, uden videre … top ti (i ingen specifik rækkefølge)!

10 af de bedste plantebaserede Maddokumentarer

gafler Over knive

gafler over knive grafik
CC BY 2.0, flickr.com / mincygabaya
 • Officiel hjemmeside
 • køb

en af de mest sete dokumentarfilm gennem tidene (ikke kun plantebaseret, men om ethvert emne), Forks Over Knives præsenterer den banebrydende forskning af T. Colin Campbell, ph.d., og den kliniske anvendelse af denne forskning af Calduel Esselstyn, MD. Historien om filmen er enkel: Vi er syge og bliver sygere, og der er noget, vi hver især kan gøre ved det.

fra hjertesygdomme til erektil dysfunktion til kræft, instruktøren/fortælleren, Lee Fulkerson tager os med på en rejse bestående af den ene chokerende opdagelse efter den anden. Ved hjælp af” reality “-rammen for at vise os virkningerne af at skifte til en sund kost i løbet af en kort periode, viser Fulkerson og de andre “patienter” i filmen, hvor kraftig en plantebaseret kost kan være for at vende kronisk sygdom. Og det sidste skud af en familiemiddag mellem Esselstyns og Campbells højdepunkter, hvor lækker og tilgængelig denne måde at spise kan være.

hvad sundhed?

 hvad Sundhedslogoet
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:What_the_Health_logo.png
 • Officiel hjemmeside
 • køb

hvad sundheden er gafler over knive med de (meget veganske) knive ud. Den kontroversielle film gør mange af de samme argumenter, mens den skinner et lys på interessekonflikter, der holder den medicinske virksomhed, medicinalindustrien og medierne fra at fortælle os sandheden om, hvordan den standard amerikanske kost dræber os.

behovet for at vokse

 behovet for at vokse film

 • officiel side
 • gratis visning

jeg var beæret over at deltage i produktionen af denne film, der undersøger det industrielle fødevaresystem og fremhæver arbejdet med ægte Madrevolutionærer, der fører vejen til et bæredygtigt landbrugssystem, der kan fodre os alle. Fra micro-farm master, Erik Cutter, der vokser “100% organisk, næringsstof-tæt mad i kædehastighed” over cement og andre menneskeskabte overflader, til aktivistiske pigespejdere, der prøver at få GMO ‘ er ud af Girl Scout Cookies, møder vi dristige, beslutsomme og kreative “løsningsmænd”, der peger vejen til en bedre verden.

The Game Changers

 • officiel side
 • køb

The Game Changers er en af de nyeste og mest populære tilføjelser til den plantebaserede dokumentargenre. James Cameron (direktør for Titanic, blandt mange andre), Arnold Schvarnegger, Jackie Chanog instrueret af Oscar-vinderen Louis Psihoyos, denne film følger blandet kampsport mester, James Vilks, på hans rejse til genopretning og opdagelse. Det viser grafisk, at atleter på alle niveauer ikke kun kan trives, men forbedre sig på en plantebaseret diæt. Og siden Tennessee Titans fodboldhold, hvoraf mange spillere er i dokumentaren, slog to stærkt begunstigede rivaler for at komme til AFC Championship game i 2020, er endnu flere professionelle atleter begyndt at lægge mærke til det.

Kospiracy

 • Officiel hjemmeside
 • køb

Kospiracy tager et oprigtigt, edgy og til tider humoristisk kig på landbrugsindustrien fra et miljømæssigt perspektiv. Filmskaberne fremhæver hykleriet i store miljøorganisationers bestræbelser på at bekæmpe klimaændringer, mens de ikke udtaler et ord om den største bidragyder af alle: dyrelandbrug.

Fødevarer, Inkl.Moms.

 • køb

denne dokumentar viser, hvordan vores ødelagte fødevaresystem sætter vores helbred i fare. Det går ind for lokale og ikke-industrielle former for landbrug (herunder dyrelandbrug) og gør en stærk sag, at vi skal tage kontrol over, hvor vores mad kommer fra.

PLANEAT

 • køb

PLANEAT er historien om tre mænd og deres livslange søgninger efter en diæt, der er god for dit helbred, miljøet og endda vores planet. Sammen med banebrydende kokke og nogle af de bedste madlavning, du nogensinde har set, præsenterer forskerne og lægerne i filmen en overbevisende sag for Vesten at vedtage en plantebaseret kost. Dr. T. Colin Campbells banebrydende arbejde i Kina, der udforsker sammenhængen mellem kost og sygdom, Dr. Caldel Esselstyns brug af kost til behandling af hjertesygdomspatienter og professor Gidon Eshels undersøgelser af, hvordan vores fødevarevalg bidrager til global opvarmning, arealanvendelse og oceaniske døde områder. Informativ og opmuntrende viser filmen, hvordan de problemer, vi står over for i dag, kan løses uden blot at ty til en kost af linser og salatblade.

jordboere

 • Officiel hjemmeside (og gratis visning)

EARTHLINGS er en dyrerettighedscentreret dokumentarfilm om menneskehedens afhængighed af dyr til økonomiske formål. Præsenteret i fem kapitler (kæledyr, mad, tøj, underholdning og videnskabelig forskning) filmen fortælles af Oscar-vindende skuespiller, med musik af Moby, og blev skrevet, produceret og instrueret af Shaun Monson.

diæt til et nyt Amerika

 • køb

denne dokumentar er en ledsager til min fars 1987-bog med samme navn. En af de tidligste, hvis ikke den første af de plantebaserede dokumentarfilm, følger filmen John Robbins’ udforskning af konsekvenserne af en forarbejdet og kødtung diæt på individers sundhed, miljøet og de dyr, der lider for vores spiseglæde. Jeg må sige, at videnskaben er kommet så langt, siden bogen og filmen først blev udgivet. Det er ret fantastisk, hvor rigtigt min far fik det for alle disse år siden.

mens vi nu ved mere om de mekanismer, hvormed dyrebaserede måltider bidrager til hjertesygdomme, og miljøomkostningerne ved dyrelandbrug er langt mere dystre, end vi vidste tilbage i 1980 ‘ erne, har indholdet i diæt til et nyt Amerika stadig stået tidstesten. Godt gået, far!

PlantPure Nation

 • se her

PlantPure Nation, En medrivende film medvirkende Dr. T. Colin Campbell, Dr. Nelson Campbell, Dr. Neal Barnard, Steve Forbes og Dr. Michael Greger. Fra producenten og forfatteren af Forks Over Knives, PlantPure Nation fortæller historien om søgen efter at sprede et af de vigtigste sundhedsgennembrud gennem tidene. Efter at Dr. Campbell holder en rørende tale på gulvet i Kentucky Repræsentanternes Hus, arbejder hans søn, Nelson og Kentucky statsrepræsentant Tom Riner sammen om at foreslå et pilotprogram, der dokumenterer de sundhedsmæssige fordele ved en plantebaseret diæt.

Gaia – en “Netflise” til transformationsfilm

hvis du vil have streamingadgang til 8.000+ bevidsthedsudvidende Film, Viser og klasser, kan du tjekke Gaia. FRN har en kanal, der fremhæver nogle af vores yndlingsfilm, som Gaia er vært for. Gaia har tilbudt FRN-læsere en 7-dages gratis prøveperiode, så du kan gennemgå dog mange af deres enorme samling af plantebaserede og andre sundheds-og lykkefremmende dokumentarfilm, som du vil. Hvis du ikke vælger at annullere, overføres din gratis prøveperiode til et tilbagevendende abonnement — og en del af provenuet går til støtte for FRN ‘ s arbejde. Du kan tjekke Gaia her.

forlængelse af virkningerne af Maddokumentarer

 kvinde madlavning sundt måltid
iStock.com/M_a_y_a

en god dokumentar er underholdende, inspirerende og kan også bidrage til at lette langsigtede positive forandringer hos mennesker. Mange af de dokumentarfilm, der er anført her har følgesvend hjemmesider med ressourcer til implementering, såsom opskrifter, måltid planer, og tjeklister. Tjek dem ud, og lad dine venner, familie og kolleger vide, at de findes.

og også, hvis du leder efter en enkel, men omfattende guide til overgang til hele fødevarer, plantebaseret spisning, her er Food Revolution netværkets Guide til plantebaseret spisning.

og selvom det ikke er en dokumentar, hvis du vil slutte dig til min far og mig til en gratis sund kost Masterclass, som vi designet til at hjælpe dig med at omsætte sund kost til handling, klik her. Vi vil meget gerne have dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Hvordan man laver en effektiv ble udslæt Salve
Next post Virker Emerald Ash Borer Behandling?