Evolution myter: naturlig selektion kan ikke forklare homoseksualitet

af Michael Le Page

der er adskillige evolutionære mekanismer, der kan forklare homoseksuel adfærd, hvilket er almindeligt hos mange dyrearter

“enkel ræsonnement viser, at evolution ikke kan forklare homoseksualitet – hvordan ville et homoseksualitetsgen blive valgt til?””Hvorfor er de genetiske træk, der disponerer for homoseksualitet, ikke blevet fjernet for længe siden?”

sådanne argumenter er overraskende almindelige – og helt forkerte.

homoseksuel adfærd er blevet observeret i hundredvis af arter, fra bison til pingviner. Det er stadig ikke klart, i hvilket omfang homoseksualitet hos mennesker eller andre dyr er genetisk (snarere end på grund af hormonelle ekstremer under embryonal udvikling), men der er mange mekanismer, der kan forklare, hvorfor genvarianter knyttet til homoseksualitet opretholdes i en befolkning.

annonce

en fælles antagelse er, at homoseksualitet betyder ikke at have børn, men dette er ikke nødvendigvis sandt, især i andre kulturer end vores egen. Indtil det blev acceptabelt for par af samme køn at bo sammen i vestlige lande, havde mange homoseksuelle partnere af det modsatte køn. I nogle traditionelle samfund var forskellige former for ikke-eksklusiv homoseksualitet almindelige.

årsager til

blandt dyr er homoseksuel adfærd normalt ikke-eksklusiv. For eksempel, i nogle populationer af japanske makakker, kvinder foretrækker kvindelige seksuelle partnere frem for mandlige, men parrer sig stadig med mænd – de er biseksuelle, med andre ord.

det er også blevet foreslået, at homoseksualitet øger individers reproduktive succes, omend indirekte. For eksempel, partnere af samme køn kan have en bedre chance for at stige til toppen af sociale hierarkier og få adgang til det modsatte køn. Hos nogle mågearter, homoseksuelle partnerskaber kan være et svar på mangel på mænd – snarere end slet ikke at have afkom, nogle kvindelige par opdrætter afkom sammen efter parring med en mand fra et normalt mand-kvindepar.

en anden mulighed er, at homoseksualitet udvikler sig og vedvarer, fordi det gavner grupper eller pårørende snarere end enkeltpersoner. I bonoboer kan homoseksuel adfærd have fordele på gruppeniveau ved at fremme social samhørighed. En undersøgelse i Samoa fandt, at homoseksuelle mænd bruger mere tid til deres nieser og nevøer, hvilket tyder på, at det kan være et eksempel på kin selection (fremme dine egne gener i andres kroppe).

for dit helbred

eller måske er homoseksualitet neutral, hverken reducerer eller øger den samlede kondition. Forsøg på at finde en adaptiv forklaring på homoseksuel adfærd i makakker har mislykkedes, hvilket fører til forslag om, at de gør det udelukkende for fornøjelse.

selvom homoseksualitet reducerer reproduktiv succes, som de fleste antager, er der masser af mulige grunde til, at det er så almindeligt. For eksempel kan genvarianter, der forårsager homoseksuel adfærd, have andre gavnlige virkninger såsom øget fertilitet hos kvinder, som en nylig undersøgelse antyder, ligesom genvarianten for seglcelleanæmi opretholdes, fordi den reducerer sværhedsgraden af malaria. Homoseksualitet kan også være et resultat af, at kvinder foretrækker mænd med visse tendenser – seksuel selektion kan favorisere træk, der reducerer den samlede kondition, såsom påfuglens hale (se Evolution øger altid Konditionen).

i betragtning af at homoseksuel adfærd hos dyr indtil for nylig blev ignoreret eller endda nægtet, er det næppe overraskende, at vi endnu ikke kan sige med sikkerhed, hvilken af disse forklaringer der er korrekt. Det kan godt vise sig, at forskellige forklaringer er sande i forskellige arter.

Læs alle myterne i Vores Evolution Special

mere om disse emner:

  • evolution

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Duodenal atresi
Next post står over for frygt! Stol På Gud! (2 Timoteus 1:7)