Rebound effekt

Sedative hypnoticsEdit

Rebound insomniedit

Rebound insomnia er søvnløshed, der opstår efter seponering af beroligende stoffer taget for at lindre primær søvnløshed. Regelmæssig brug af disse stoffer kan få en person til at blive afhængig af dens virkninger for at falde i søvn. Derfor, når en person er stoppet med at tage medicinen og er ‘rebounding’ fra dens virkninger, kan han eller hun opleve søvnløshed som et symptom på tilbagetrækning. Lejlighedsvis kan denne søvnløshed være værre end den søvnløshed, som lægemidlet var beregnet til at behandle.

almindelige lægemidler, der er kendt for at forårsage dette problem, er apopleksi og angstdæmpende midler som f.eks.

Rebound depressionEdit

Depressive symptomer kan synes at opstå hos patienter, der tidligere var fri for en sådan sygdom.

rebounded i dagtimerne

Rebound-fænomener forekommer ikke nødvendigvis kun ved seponering af en ordineret dosis. For eksempel, dagtimerne rebound virkninger af angst, metallisk smag, perceptuelle forstyrrelser, som er typiske abstinenssymptomer kan forekomme den næste dag efter en kortvirkende hypnotisk aftager. Et andet eksempel er tidlig morgen rebound søvnløshed, som kan opstå, når en hurtigt elimineret hypnotisk aftager, hvilket fører til rebounding opvågnen tvinger personen til at blive lysvågen, før han eller hun har haft en fuld nats søvn. Et lægemiddel, der synes at være almindeligt forbundet med disse problemer, er triasolam på grund af dets høje styrke og ultra korte halveringstid, men disse virkninger kan forekomme med andre kortvirkende hypnotiske lægemidler. På grund af dets selektivitet for Type1-receptorer og lang halveringstid forårsager ikke rebound-effekter i dagtimerne under behandlingen, hvilket viser, at halveringstiden er meget vigtig for at afgøre, om et hypnotisk nat vil forårsage rebound-tilbagetrækningseffekter næste dag eller ej. Rebound – effekter i dagtimerne er ikke nødvendigvis milde, men kan undertiden give ret markante psykiatriske og psykologiske forstyrrelser.

Stimulanterredit

Rebound-effekter fra stimulanter såsom methylphenidat eller dekstroamphetamin inkluderer stimulerende psykose, depression og tilbagevenden af ADHD-symptomer, men i en midlertidigt overdrevet form. Op til en tredjedel af ADHD-børn oplever en rebound-effekt, når methylphenidat trækkes tilbage.

Antidepressivedit

mange antidepressiva, herunder SSRI ‘ er, kan forårsage rebound depression, panikanfald, angst og søvnløshed, når de afbrydes.

Antipsykotikeredit

pludselig og alvorlig fremkomst eller genopkomst af psykose kan forekomme, når antipsykotika skiftes eller afbrydes for hurtigt.

alfa-2 adrenerge midlerredit

Rebound hypertension, over niveauet før behandling, blev observeret efter clonidin og guanfacin seponering.

OthersEdit

Other rebound effectsEdit

et eksempel er brugen af stærkt potente kortikosteroider, såsom clobetasol til psoriasis. Pludselig tilbagetrækning kan forårsage et meget mere alvorligt tilfælde af psoriasis at udvikle sig. Derfor bør tilbagetrækning være gradvis, fortynding af medicinen med lotion måske, indtil meget lidt faktisk medicin anvendes.

et andet eksempel på farmaceutisk rebound er en rebound hovedpine fra smertestillende midler, når dosis sænkes, medicinen aftager, eller lægemidlet afbrydes pludseligt.

kontinuerlig brug af topiske dekongestanter (næsespray) kan føre til konstant næsestop, kendt som rhinitis medicamentosa.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Douglas Fairbanks
Next post bedste Luksuspuder