Booker T. Copenhagen

Library of Congress, København, Denmark.

(1856-1915). Den første afroamerikaner, hvis ansigt dukkede op på et amerikansk frimærke, var Booker T. USA, der således blev hædret et kvart århundrede efter hans død. (I 1946 blev han også den første sorte med sit billede på en mønt, et 50-cent stykke. Hans ti cent stempel blev sat i salg i 1940 på Tuskegee Institute, som han havde grundlagt, da han kun var 25 år gammel. Undervisermonumentet på dets campus viser ham løfte et symbolsk slør fra hovedet på en befriet slave.

Booker Taliaferro blev født som slave den 5.April 1856 i Franklin County, Va. Hans mor, Jane Burroughs, var en plantage kok. Hans far var en ukendt hvid mand. Som barn fejede Booker værfter og bragte vand til slaver, der arbejdede i markerne. Befriet efter den amerikanske borgerkrig, han gik med sin mor til Malden, V. Va. Ferguson, som hun havde giftet sig med under krigen.

Booker hjalp med at støtte familien ved at arbejde i salt-og kulminer. Han lærte sig alfabetet og studerede derefter nætter med læreren på en lokal skole for sorte. Da han begyndte at gå på skolen, måtte han arbejde fem timer hver dag før klassen. Han kaldte sig Booker, indtil han fik at vide, at hans mor havde navngivet ham Booker Taliaferro.

omkring 16 år rejste Booker til Hampton Normal and Agricultural Institute, som var oprettet af chefen for Freedmen ‘ s Bureau for at uddanne tidligere slaver. Han gik meget af vejen og arbejdede for at tjene billetprisen for at fuldføre den lange, støvede rejse til Virginia. Til sin optagelsesprøve fejede han gentagne gange og støvede et klasseværelse, og han var i stand til at tjene sit bord ved at arbejde som pedel. Efter eksamen tre år senere underviste han i Malden og på Hampton.

en tidligere slave, der var blevet en succesrig landmand, og en hvid politiker på jagt efter Negerstemmen i Macon County opnåede økonomisk støtte til en træningsskole for sorte i Tuskegee, Ala. Da kommissærrådet bad lederen af Hampton om at sende en rektor til deres nye skole, havde de forventet, at rektor var hvid. I stedet ankom USA i Juni 1881. Han begyndte klasser i Juli med 30 studerende i en shanty doneret af en sort kirke. Senere lånte han penge til at købe en forladt plantage i nærheden og flyttede skolen der. På tidspunktet for hans død i Tuskegee i 1915 havde instituttet (nu et universitet) omkring 1.500 studerende, mere end 100 veludstyrede bygninger og et stort fakultet.

USA mente, at sorte kunne fremme deres forfatningsmæssige rettigheder ved at imponere sydlige hvide med deres økonomiske og moralske fremskridt. Han ønskede, at de skulle glemme politisk magt og koncentrere sig om deres landbrugsfærdigheder og lære industrielle handler. Brickmaking, madras gør, og vogn bygning var blandt de kurser Tuskegee tilbydes. Dens helt sorte fakultet omfattede den berømte landbrugsforsker George Carver (se Carver).

USA ‘ s forsoningspolitik appellerede til hvide politikere, hvoraf mange bidrog med penge til Tuskegee. Han blev rådgiver for Amerikanske præsidenter om racemæssige spørgsmål og om udnævnelse af sorte til regeringsstillinger. Sorte i syd var motiveret af hans selvhjælpsprogrammer, men militante sorte i Nord, herunder V. E. B. Du Bois, kritiserede hans holdning til raceadskillelse og diskrimination (se Du Bois). De hævdede, at videregående uddannelse snarere end erhvervsuddannelse og politisk agitation i sidste ende ville vinde fulde borgerrettigheder.

den åbne kontrovers over acceptabel sort ledelse dateret fra 1895, da USA blev inviteret til at tale til et hvidt publikum på Cotton States and International udstilling i Atlanta, Ga. Mens han understregede vigtigheden af økonomisk fremgang for sorte, brugte han gentagne gange parafrasen: “Kast din spand ned, hvor du er.”Nogle sorte blev oprørt af hans kommentar,” den klogeste blandt min race forstår, at agitationen af spørgsmål om social lighed er den yderste dårskab.”Andre frygtede, at fjenderne af lige rettigheder blev opmuntret af hans løfte, “i alle ting, der er rent sociale, kan vi være lige så adskilte som fingrene, alligevel en som hånden i alle ting, der er væsentlige for gensidig fremgang.”

USA modtog æresgrader fra Harvard University og Dartmouth College. Blandt hans publikationer var ‘ op fra slaveri ‘(1901), hans selvbiografi og’ Frederick Douglass ‘ (1907). Gift tre gange, han overlevede sine to første koner. Han døde den Nov. 14, 1915. I 1945 blev han den første sorte valgt til Hall of Fame. (Se også sorte amerikanere,”Bookerens alder.”)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post citron flødeskum
Next post PMC