hovedårsager til handicap, dødsskift rundt om i verden: kroniske sygdomme tager nu føringen

hovedårsagerne til død og handicap over hele kloden har gennemgået et stort skift, hvor kroniske sygdomme nu fører an, ifølge en betydelig ny undersøgelse.

the Global Burden of Disease Study — udgivet som et nummer af The Lancet i December — er resultatet af årtiers arbejde med at forstå de førende årsager til død og handicap over hele kloden. Undersøgelsen viste, at kroniske tilstande som hjertesygdomme og diabetes i vid udstrækning overstiger traditionelle folkesundhedsmål som underernæring og infektionssygdomme hos børn.

undersøgelsen spores 235 dødsårsager og omfattede både brede data om dødsfald rundt om i verden samt detaljerede profiler for sundhedsindikatorer i 187 lande. Forskere brugte fem år på at formulere målinger, der muliggjorde en sammenligning mellem 1990 og 2010. De fandt hjertesygdomme og slagtilfælde var de førende og næstledende dødsårsager i begge år. Men mens underernæring faldt i placeringerne fra den 11.til den 21. hyppigste dødsårsag i perioden på to årtier, steg diabetes, lungekræft og motorkøretøjsulykker alle sammen.

undersøgelsen fandt, at forventet levealder er forbedret over hele verden, men handicap er mere udbredt. Psykisk sygdom og lændesmerter er de mest almindelige årsager til handicap, med psykisk sygdom ansvarlig for 23 procent af “årene levede med handicap”, som beskrevet i undersøgelsen, og lændesmerter forbundet med 11 procent.

skiftet i dødsårsager og handicap betyder dog ikke, at verdens finansiering og opmærksomhed skal skifte væk fra smitsomme sygdomme og mere mod kroniske tilstande, siger undersøgelsesforfatterne.

“vi skal stadig være flittige med mange af disse sygdomme,” studieforfatter Ali Mokdad, ph.d., professor i global sundhed ved Institut for sundhedsmålinger og evaluering, fortalte nationens sundhed. “De har en tendens til at komme tilbage og komme tilbage med hævn.”

hvad der er behov for, sagde Mokdad, er tilstrækkelig finansiering til sundhedssystemer og støtte til opmærksomhed på en række sundhedsmæssige problemer.

“vi bør ikke tage det budget, vi har, og begynde at dele det,” sagde han. “Vi ender med at tabe på alle fronter.”

at vide, at der findes et sundhedsproblem, er ikke nok til at foretage skift i finansiering, studieforfatter Theo Vos, ph.d., fra University of Australien, fortalte nationens sundhed.

“hvis du vil gøre det, skal du også vide, hvad et skift i finansiering ville gøre med hensyn til sundhedsresultater,” sagde Vos.

for eksempel garanterer skyrocketing af demens ikke store investeringer i behandling, fordi behandlingsmulighederne er få.

“tilsvarende, hvis byrden er lille, kan det skyldes, at du har været utrolig succesfuld med at reducere mængden af dårligt helbred,” sagde Vos. “Det kan kræve vedvarende, løbende investeringer, hvilket sandsynligvis er, medmindre du har udryddet en sygdom, for at opretholde disse niveauer.”

Mokdad sagde, at stigningen i kronisk sygdom og manglende evne til tilstrækkeligt at yde mental sundhedspleje kan bidrage til en “ond cirkel”, hvor mennesker lider af en fysisk tilstand, der bidrager til mentale problemer, og de får utilstrækkelig pleje af begge.

“det er på tide for os at kombinere fysisk og mental sundhed som et problem, som vi skal håndtere,” sagde Mokdad. “Desværre bliver mental sundhed eller mentale tilstande i USA et problem, når der er en uheldig begivenhed, en skydning et eller andet sted, og så taler vi om det. Det er det, der minder os om, at vi har et problem. I virkeligheden fortæller dataene os, at vi har et stort problem med mental sundhed, og vi bør give det den opmærksomhed, vi giver andre risikofaktorer, såsom rygning.”

undersøgelsen gør en stærk sag for folkesundhedsinterventioner som mæslingsvaccination. Børnesygdommen dræbte 631.000 mennesker i 1990 og var derefter den 19.førende dødsårsag. I 2010 dræbte sygdommen 125.000 og var den 62.førende dødsårsag.

Figur1

lokale beboere træner i en park i Kina i 2010. Lande rundt om i verden — herunder Kina — ser et spring i dødsfald og handicap fra kroniske sygdomme, finder en ny undersøgelse.

foto af Peter Parks, høflighed Getty Images

APHA-medlem Miriam Labbok, MD, MPH, en tidligere formand for foreningens internationale sundhedsafdeling, sagde skiftet mod mere død og handicap fra kronisk sygdom viser, at verden ældes og gør sagen til tidlige indgreb som børneernæring.

“amning har for eksempel livslange konsekvenser,” fortalte Labbok nationens sundhed. “Barselspleje har livslange konsekvenser for moderen med hensyn til kroniske problemer osv.”

undersøgelsen giver mulighed for at se regionale sundhedsforskelle og måder, hvorpå visse lande står over for, hvad Mokdad kaldte en” dobbelt epidemi ” af både kroniske og smitsomme sygdomme som HIV/AIDS. Disse regionale sundhedsforskelle kan i sig selv være en opfordring til handling.

for eksempel er drab den 27.førende dødsårsag og handicap på verdensplan, men er den førende årsag i Mellemamerika, Columbia og USA og den næstledende årsag i Brasilien og Paraguay. Selvmord, den 18. førende dødsårsag og handicap globalt, er den femte i Østeuropa og sjette i Asien og Stillehavsområdet Brunei, Japan, Singapore og Sydkorea.

undersøgelsen er online på www.thelancet.com.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Dækproblemer
Next post Synchrony Financial og Midas udvide Auto Care forbruger finansieringsaftale